Om uit te leggen welke klachten er met acupunctuur behandeld kunnen worden, moeten we ons even verplaatsen naar de tijd en de plaats waar de acupunctuur vandaan komt. (zie ook acupunctuur)

Het is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunst (de TCM) die bestaat uit:

Dit was in het oude China de enige vorm van geneeskunst. Alles moest dus hiermee behandeld worden. Veel aandoeningen waren in die tijd met behulp van TCM  beter te behandelen dan met de manieren die men toen in het Westen gebruikte. De laatste eeuw echter is de ontwikkeling van de geneeskunst in het Westen zo goed geweest, dat nu veel aandoeningen veel veiliger en beter behandeld kunnen worden met de reguliere westerse geneeskunst. Daardoor is de lijst van te behandelen aandoeningen flink geslonken.

Toch blijven er nog genoeg aandoeningen over, waarbij de behandeling met acupunctuur zinvol is; ook als men liever zo weinig mogelijk medicijnen gebruiken wil kan acupunctuur een oplossing zijn.

Een belangrijk verschil met het westen is het feit dat bij alle aandoeningen gekeken wordt of en welke emotionele oorzaken aanwezig zijn.